Je libo klobásky z domácí udírny?
29.06.2007
Máte rádi domácí klobásky? A co třeba uzený sýr? Že ano? Pak by možná nebylo od věci popřemýšlet nad domácí udírnou. Stačí k tomu poměrně nevelká zahrádka, nějaký ten materiál a trocha zručnosti.
Uzení patří k nejstarším formám úpravy pokrmů, zejména masa. Používalo se už v pravěku a jeho obliba neklesá. Vždyť „uzeniny“ patří stále k velmi prodávaným potravinám. Ale není uzenina jako uzenina, výrobky z domácí produkce jsou oproti těm z hypermarketu nesrovnatelně chutnější. Totéž se týká i uzeného masa a sýrů.
Než se však pustíte do stavby zahradní udírny, není na škodu říci si trochu teorie. V zásadě existují tři metody uzení – studeným kouřem (teplota 12 až 25 °C a vlhkost 75 až 85%), což je metoda dávající nejvíce trvanlivé a velmi chutné výrobky, avšak časově nejvíce náročná. Uzení trvá několik dnů až týdnů, v některých případech dokonce měsíců. U nás, národa nedočkavých, se prakticky nepoužívá.
Mnohem rozšířenější je uzení teplým kouřem (teplota 30 až 60 °C), které trvá několik hodin. Výsledek je chuťově rovněž docela uspokojivý, trvanlivost je však oproti výše uvedené metodě kratší.
A konečně existuje ještě uzení horkým kouřem o teplotě 50 až 90 °C, které však již neposkytuje tak chutné výrobky a trvanlivost je nedlouhá.
Každá udírna však pracuje na stejném principu. Má topeniště, většinou kouřovod, udící komoru a komín či alespoň odvod kouře. Udící teplota závisí hlavně na proporcích zařízení (délka kouřovodu atd.). Při konstrukci udírny je důležité dodržet parametry tak, aby byl uzený výrobek vystaven kouři o požadované teplotě a nedosahovaly na něj plameny. Teplotu je vhodné hlídat teploměrem a v zájmu kvality ji udržovat co nejstálejší. Udírna musí mít také přiměřený tah a spalování. Oheň udržujeme pravidelný, topíme tvrdým dřevem.
V našich podmínkách se ke stavbě udírny přistupuje nejčastěji metodou pokus-omyl, takže se setkáte s velkým množstvím roztodivných konstrukcí. Přesto však můžete požádat o radu někoho zkušenějšího, kdo již udírnu stavěl, nebo si sehnat konkrétní návod na stavbu udírny (v knihách, od známých apod.). Doporučit se dají např. knihy Udírny a zahradní krby (autor Václav Vlk) nebo Udírny a uzení (autor Egon Binder).
Udírnu můžete postavit z různých materiálů – cihel, kamene, betonu, plechu aj. Jestliže máte pozemek ve svahu, je také možné udírnu vykopat a stěny vyztužit vhodným materiálem. Velmi jednoduchá udírna se dá vyrobit i ze starého plechového nebo dřevěného sudu či barelu, který by však neměl být od jakýchkoliv chemikálií nebo barvy, protože do kouře a potažmo jídla by se mohly uvolňovat nežádoucí látky. To ostatně platí o všech používaných prvcích udírny, které přijdou do styku s ohněm a kouřem.
Jestliže se vám nechce udírnu stavět, je možné ji i koupit v přenosném provedení. Bývá zhotovena nejčastěji z nerezu. Stejně tak je možné si pořídit udící nástavbu na gril.
Ale ani obyvatelé bytů se nemusí zcela vzdát domácího uzeného. Existují malé elektrické udírny, použitelné i v interiéru.
Jestliže tedy chcete kvalitní a funkční zahradní udírnu, bude asi nejlepší využít výše uvedené literatury a postavit si nějaký typ dle osvědčeného návodu. Stejně tak se dozvíte, jak připravit a naložit maso k uzení, a co všechno se vlastně dá udit. Kromě masa a sýra totiž můžete zkusit i houby, zeleninu aj.
Tak přejeme příjemné posezení s domácími uzenými výrobky!
Autor: Michal Hamšík
Foto: archiv Bionaire, Weber, VK Team CZ
Články s podobnou tématikou
Elektrické teplo domova
Jak a čím nejlépe vytápět váš dům
Big green egg neboli velké zelené vejce
Vybíráme zahradní gril
Zahradní krby
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Krby, kamna, komíny
Článek byl zobrazen 51041 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.TERRAN – barevný svět střech
Když se dokonalá směs barev a tvarů smíchá s téměř staletými výrobními zkušenostmi a technologiemi, vznikne nadčasový a moderní střešní systém. Naše společnost, která působí na trhu už několik generací, se vyznačuje neustálou snahou o inovaci a rozvoj našich služeb.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.
Další články na téma Krby, kamna, komíny
Jak správně vybrat krbovou vložku?
Při výběru krbové vložky nebo krbu si musíte odpovědět na několik zásadních otázek a mnohé z nich by vás, co by laika, pravděpodobně ani nenapadly. Co je nejdůležitější při výběru krbové vložky nám řekl největší dovozce plynových krbů a krbů na dřevo do ČR.
Kanadská krbová kamna - vysoká účinnost, dlouhá doba hoření a minimální množství popela
Pod pojmem kanadská krbová kamna se skrývají modely kamen různých značek s několika společnými rysy. Tím hlavním je vysoká účinnost tzv. sekundárního neboli dvoustupňového spalování. Dále pak kamna vynikají dlouhou dobou hoření a minimálním množstvím popela.
Reklamštinou mluví i výrobci komínů
I mezi výrobci komínových systémů se mluví reklamštinou. V tomto případě jde o slovo „univerzální“. Na českém trhu existuje hodně „univerzálních“ komínových systémů, ale pouze několik z nich má svoji univerzálnost prověřenou podle nových evropských norem.
Čištění krbů během topné sezóny
Jestliže chcete, aby váš krb stále vypadal jako nový a vy jste si mohli v pohodlí vychutnávat pohled na plápolající plamínky, musíte se čas od času o váš krb postarat. Základem je jistě čisté sklo, přes které na hořící dřívka koukáte. Existuje několik jednoduchých tipů jak udržet sklo u vašich kamen stále čisté a bez sazí.
Na co se zaměřit při výběru krbové vložky?
Topná sezóna už je zase za dveřmi a tak je třeba myslet na to, jak v dobách plískanic zahřejeme naše domovy. Pokud vám spíše než na estetice záleží na kvalitním vytápění a dlouhé životnosti, pořiďte si krbovou vložku. Ta bude i po mnoha letech intenzivního topení bez problémů plnit svou funkci.
Čas pro krby
Chystáte se stavět či rekonstruovat váš dům nebo byt? A nezapomněli jste na krb? Lidé stále touží po útulné atmosféře, vůni dřeva a praskajícím ohni - romantice, kterou nelze ničím nahradit. Ti realističtější z nás jistě nepřehlédnou ekonomické výhody, které s sebou topení v krbu přináší.
Jaký je rozdíl mezi stabilizátory a turbowenty?
Dosáhnout úspory po instalaci stabilizátoru komínového tahu přibližně 35% u topení pevnými palivy a kolem 15% při topení zemním plynem znamená návratnost investice na běžném rodinném domě během 2 – 3 let.
Úspory topení pomocí regulace komínového tahu
Využití stabilizátorů komínového tahu (rychlosti větru) se po pětiletém působení firmy S.T.O. z Ostravy stalo víceméně běžným v řadě měst a obcí. Dosáhnout úspory přibližně 35% u topení pevnými palivy a kolem 15% při topení zemním plynem znamená návratnost investice na běžném rodinném domě během 2 - 3 let.