Je libo klobásky z domácí udírny?
29.06.2007
Máte rádi domácí klobásky? A co třeba uzený sýr? Že ano? Pak by možná nebylo od věci popřemýšlet nad domácí udírnou. Stačí k tomu poměrně nevelká zahrádka, nějaký ten materiál a trocha zručnosti.
Uzení patří k nejstarším formám úpravy pokrmů, zejména masa. Používalo se už v pravěku a jeho obliba neklesá. Vždyť „uzeniny“ patří stále k velmi prodávaným potravinám. Ale není uzenina jako uzenina, výrobky z domácí produkce jsou oproti těm z hypermarketu nesrovnatelně chutnější. Totéž se týká i uzeného masa a sýrů.
Než se však pustíte do stavby zahradní udírny, není na škodu říci si trochu teorie. V zásadě existují tři metody uzení – studeným kouřem (teplota 12 až 25 °C a vlhkost 75 až 85%), což je metoda dávající nejvíce trvanlivé a velmi chutné výrobky, avšak časově nejvíce náročná. Uzení trvá několik dnů až týdnů, v některých případech dokonce měsíců. U nás, národa nedočkavých, se prakticky nepoužívá.
Mnohem rozšířenější je uzení teplým kouřem (teplota 30 až 60 °C), které trvá několik hodin. Výsledek je chuťově rovněž docela uspokojivý, trvanlivost je však oproti výše uvedené metodě kratší.
A konečně existuje ještě uzení horkým kouřem o teplotě 50 až 90 °C, které však již neposkytuje tak chutné výrobky a trvanlivost je nedlouhá.
Každá udírna však pracuje na stejném principu. Má topeniště, většinou kouřovod, udící komoru a komín či alespoň odvod kouře. Udící teplota závisí hlavně na proporcích zařízení (délka kouřovodu atd.). Při konstrukci udírny je důležité dodržet parametry tak, aby byl uzený výrobek vystaven kouři o požadované teplotě a nedosahovaly na něj plameny. Teplotu je vhodné hlídat teploměrem a v zájmu kvality ji udržovat co nejstálejší. Udírna musí mít také přiměřený tah a spalování. Oheň udržujeme pravidelný, topíme tvrdým dřevem.
V našich podmínkách se ke stavbě udírny přistupuje nejčastěji metodou pokus-omyl, takže se setkáte s velkým množstvím roztodivných konstrukcí. Přesto však můžete požádat o radu někoho zkušenějšího, kdo již udírnu stavěl, nebo si sehnat konkrétní návod na stavbu udírny (v knihách, od známých apod.). Doporučit se dají např. knihy Udírny a zahradní krby (autor Václav Vlk) nebo Udírny a uzení (autor Egon Binder).
Udírnu můžete postavit z různých materiálů – cihel, kamene, betonu, plechu aj. Jestliže máte pozemek ve svahu, je také možné udírnu vykopat a stěny vyztužit vhodným materiálem. Velmi jednoduchá udírna se dá vyrobit i ze starého plechového nebo dřevěného sudu či barelu, který by však neměl být od jakýchkoliv chemikálií nebo barvy, protože do kouře a potažmo jídla by se mohly uvolňovat nežádoucí látky. To ostatně platí o všech používaných prvcích udírny, které přijdou do styku s ohněm a kouřem.
Jestliže se vám nechce udírnu stavět, je možné ji i koupit v přenosném provedení. Bývá zhotovena nejčastěji z nerezu. Stejně tak je možné si pořídit udící nástavbu na gril.
Ale ani obyvatelé bytů se nemusí zcela vzdát domácího uzeného. Existují malé elektrické udírny, použitelné i v interiéru.
Jestliže tedy chcete kvalitní a funkční zahradní udírnu, bude asi nejlepší využít výše uvedené literatury a postavit si nějaký typ dle osvědčeného návodu. Stejně tak se dozvíte, jak připravit a naložit maso k uzení, a co všechno se vlastně dá udit. Kromě masa a sýra totiž můžete zkusit i houby, zeleninu aj.
Tak přejeme příjemné posezení s domácími uzenými výrobky!
Autor: Michal Hamšík
Foto: archiv Bionaire, Weber, VK Team CZ
Články s podobnou tématikou
Elektrické teplo domova
Jak a čím nejlépe vytápět váš dům
Big green egg neboli velké zelené vejce
Vybíráme zahradní gril
Zahradní krby
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Krby, kamna, komíny
Článek byl zobrazen 42138 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
RD Rýmařov - rodinný dům se slevou 3%
Největší dodavatel montovaných dřevostaveb RD Rýmařov přichází s mimořádnou nabídkou - podepište smlouvu na nový dům do 31.3.2021 a ušetřete 3% z jeho základní ceny!Univerzální komínový systém CJ BLOK®
Je určený pro všechny druhy paliv, pro suchý i mokrý provoz, je bezpečný a odolný vůči požáru. Dodáváme i komínový systém pro pasivní a nízkoenergetické domy s větráním rekuperací. Kompletní stavebnice všech prvků se zárukou 30 let spolehlivé funkce i při stavbě svépomoci.Kvalitní české zábradlí JH TECH
Dopřejte si zábradlí v kvalitě za příznivou cenu, kalkulace a návrhy zdarma, prodej i odborná montáž. Zábradlí schodiště, balkonů, fr. oken, madla na zeď i zábradlí do zahrady, moderní materiály – nerez, sklo, lak.PROFI TERASY - WPC a dřevěné terasy
TERASU POŘIZUJTE VČAS! Již nyní vybírejte materiál a domluvte si termín realizace. PROFI TERASY Vám nabízí velký výběr WPC i dřevěných teras a poradí s detaily. Navštivte TERASOVÉ CENTRUM PROFI TERASY v Praze, Horních Počernicích. www.profi-terasy.cz.
Další články na téma Krby, kamna, komíny

Komínové systémy EKO od společnosti EKO KOMÍNY s.r.o.
Komínové systémy EKO jsou již řadu let stálicí na trhu s moderními komínovými systémy. Nabízí široký rozsah systémů od klasického třísložkového komína EKO UNIVERSAL s keramickým komínovým průduchem, komínové systémy z ušlechtilých ocelí, až po komínové systémy s komínovými průduchy tvořenými speciálním plastovým potrubím PPh.

Využijte možnost získat jedinečné slevy na špičkové materiály
Při výstavbě rodinného domu nyní můžete výrazně uspořit, a přitom budete stavět z vynikajícího stavebního materiálu. Komínové systémy ABSOLUT, UNI*** PLUS a STABIL můžete nyní získat se slevou až 33%.

Výhody a nevýhody vytápění plynovými topidly
Teplo domova - ne nadarmo se toto slovní spojení ujalo v českých domácnostech jako základ rodinného bydlení. Jestliže renovujete nebo vybíráte zcela nový systém vytápění do své domácnosti, měli byste pečlivě zvážit všechny dostupné varianty, neboť každý z vytápěcích systémů má svá pro i proti. V následujícím článku se blíže podíváme na plynová topidla.

Jaký komín vybrat do svého rodinného domu?
Novostavbu, na níž by chyběl komín, je dnes takřka nemožné najít. Jaký však vybrat? Protože komín slouží k odvodu spalin a musí odolávat velkému a dlouhodobému zatížení, měl by být v první řadě bezpečný a spolehlivý. Zajímavé řešení nabízejí například komínové systémy Schiedel.

Ze starého komínu nový? Proč ne. Pomůže rekonstrukce.
V naších rodinných a bytových domech je převážná část déle sloužících komínů a nejeden majitel stojí před rozhodnutím co „s ním“? Naštěstí vývoj moderních technologií v kominickém oboru je velmi rychlý a zohledňuje nejen technické, ale i finanční možnosti. Investice do nového komína se proto vždy vyplatí.

Domácí posezení u ohně
Pohodlně sedíte rozvaleni v křesle a pomalu usrkáváte z kouřícího šálku vonící kávu. Je příjemné teplo a vy pozorujete plamínky, skotačící v krbu a vrhající odlesky do intimního přítmí pokoje. Je pro vás taková představa příjemná? Pokud ano, proč ji nerealizovat? Kromě onoho křesla a kávy je pro to potřeba to nejdůležitější – krb.

Moderní krbová kamna do každého obýváku
Oheň dává lidem teplo tisíce let a má své místo i v moderním obývacím pokoji. Topení dřevem je asi nejstarší způsob vytápění, a i když jsou moderní krbová kamna třeba od starých „Klubek“ nebo „Peter“ k nerozeznání, jejich podstata zůstává stále stejná. V jednoduchosti je totiž síla. Kouzlo krbovek v obýváku zkrátka nic nepřekoná. Proč?

Kamna na tuhá paliva se sporákem a troubou nejen na chalupu
Vzhledem k tomu, že se energie neustále zdražují a neobnovitelné zdroje neustále ubývají, staly se sporáky na tuhá paliva vyhledávaným vybavením kuchyní českých chat a chalup. Zvládají totiž hned několik věcí najednou – zatopit, ohřát vodu, uvařit i upéct. Právě multifunkčnost patří k hlavním přednostem sporáků na pevná paliva.