Parní trouba - nový způsob vaření
05.08.2005
V posledních několika letech se do značné míry změnil životní styl české populace, který s sebou nese i změnu stravovacích návyků. Jíme více zeleniny, ovoce, bílého masa, celozrnného pečiva a změnily se také technologické postupy přípravy pokrmů - méně smažení a více vaření v páře.
Jak vaření v páře funguje
Vaření v páře není rozhodně žádná novinka, ba naopak jej lidstvo zná již více než tisíc let. Systém vaření v páře, který používají dnešní parní trouby pochází z Číny. Princip parní trouby je velmi jednoduchý - generátor páry vytváří potřebné množství páry o teplotě 96 až 98 st. Celsia, kterou vhání do trouby. Zelenina či brambory nejsou ponořeny ve vodě, ale uloženy v misce, která může být z nerezu, plechu, keramiky nebo plastu. Lepší je používat misky perforované, protože pára může pronikat k potravině všemi směry.
Proč vařit v páře?
Jak již bylo zmíněno, potraviny vařené v páře "neleží ve vodě", a tudíž se z nich nevylučují životně důležité látky a vitamíny a minerály zůstávají zachovány. Některé potraviny si zachovají až o 50 % vitamínů než když jsou vařeny klasickým způsobem. Zelenina si rovněž zachovává svoji chuť a barvu, protože veškerá šťáva zůstává uvnitř. Hotový pokrm se potom nemusí ani příliš kořenit a solit. A ty, kteří drží dietu, jistě zajímá, že jídlo je připravováno zcela bez tuku.
V páře lze vařit prakticky vše - maso, ryby, rýži, brambory, knedlíky, zeleninu. Nejvhodnější použití je samozřejmě u příloh. Nutno ještě připomenout, že se jedná o dušení, nikoliv o pečení, a tak nám parní trouba bude celkem k ničemu, pokud si chceme udělat steak. Klasickou i parní troubu lze však velmi dobře kombinovat, například kuře lze uvařit v parní troubě a pak jej nechat dopéct v klasické troubě, aby získalo křupavou kůrčičku.
V parní troubě lze také snadno připravit celé menu, které může být při použití klasické trouby a sporáku noční můrou. A to i v případě, že se každá část (zelenina, brambory a maso) vaří jinak dlouho. Pokrm, který se vaří nejdéle, dáme do trouby jako první a další pokrmy postupně přidáváme za použití programu, který nám dá zvukový signál, kdy další chod vložit. Celé menu máme připravené včas a najednou.
A ještě jedna skvělá výhoda parní trouby - pokud ohříváme pokrmy vařené předešlý den, budou chutnat stejně, jako by byly čerstvě uvřené.
Typy parních trub a jejich údržba
Někteří výrobci nabízejí parní trouby samostatné (volně stojící nebo vestavné), jiní je kombinují s multifunkčními troubami jako tzv. konvektomaty. Vzhledem k tomu, že většina parních či kombinovaných trub spadá do cenové kategorie nad 40 000 korun, jsou vybaveny programovou automatikou, senzorovým ovládáním a množstvím užitečných funkcí.
Údržba parní trouby je velmi jednoduchá, po použití trouby stačí její prostor vytřít. Před vařením je nutné kontrolovat zásobník vody a vodu dolévat, nebo ještě lépe ji před každým vařením vyměnit. Čas od času bychom měli troubu odvápnit běžnými prostředky, zvláště pokud je voda v naší domácnosti více vápenatá.
Články s podobnou tématikou
Vybíráme vhodný odšťavovač
Zázrak jménem mikrovlnná trouba
Trendy v kuchyni - varná deska
Malý, ale šikovný
Článek byl zobrazen 25671 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Proč si vybrat kuchyňskou baterii se sprchou?
Kuchyňská baterie, někdy nazývaná také baterie dřezová, vybavená sprchou je velmi praktická, zvláště pokud máte větší dřez nebo dvojdřez. Vybírat si můžete nejen různé barvy a tvary baterií, ale také různé délky hadic a doplňkové funkce jako je např. volba různých proudů vody.
Montáž dřezu – jaký způsob usazení vybrat?
Pokud právě vybíráte kuchyňský dřez, možná už jste se dozvěděli, že se nerozlišují jen podle materiálu, tvaru či velikosti, ale také podle způsobu montáže. Nejběžnější je sice montáž shora na pracovní desku, ale na oblibě zvláště v moderních novostavbách nabývají i jiné možnosti. Jaké jsou plusy a mínusy jednotlivých řešení?
Hit jménem americká lednice
Zejména v západní Evropě se v posledních letech stala obrovským hitem takzvaná americká lednice. Tento výdobytek zpoza velké louže však pomalu proniká už i na český trh. Víte, o co jde?
Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost
Skladovat potraviny tak, aby nepodlehly rychlé zkáze, uchovaly si chuť a neztratily nic na své kvalitě, umožňuje zmrazení, zavaření nebo nejmodernější a šetrný způsob - vakuové systémy. V době, kdy na zahrádce dozráva nejrůznější ovoce a zelenina a lesy jsou plné hub, vakuování potravin jistě oceníte.
Kupujeme desku na krájení a přípravu jídla
Prkénka na krájení potravin mají v našich kuchyních místo od nepaměti. Nejen nám šetří ostří nožů a brání poškození pracovní desky, ale díky snadné údržbě alespoň částečně zabraňují možné kontaminaci potravin. Není proto divu, že nám trh předkládá na výběr širokou paletu různých typů, tvarů ale i barev.
Vaříme v tlakovém hrnci
Máte-li rádi šťavnatý gulášek, křehkou zeleninu a pěkně doměkka a rychle uvařené luštěniny, pak se ve vaší domácnosti určitě najde nádobí, které letos slaví již třistadvacáté narozeniny - tlakový Papinův hrnec.
Vybíráme kuchyňský nůž
Kvalitní kuchyňský nůž je tím nejlepším společníkem každé dobré kuchařky. Vaření s ním je nejen radostí, ale práce jako by sama utíkala od ruky. Proto není divu, že se se svým pomocníkem jen těžko loučíme. Avšak správnou volbou a následnou péčí můžeme docílit toho, že nám vydrží co nejdéle.
Zavařovací hrnec
Kdo má pocit, že je dávno pryč éra zavařování - od jahod až po zabijačku - šeredně se mýlí. Kdysi (ne)oblíbená činnost hospodyněk stále pokračuje, ale už ne v prádelním hrnci jak bylo donedávna zvykem, ale daleko modernějším způsobem.