Vestavné trouby – dokonalost pečící automatiky
05.10.2005
Vestavné pečící trouby rozhodně nejsou žádnou novinkou. To ovšem neznamená, že o nich již víme vše, a tudíž nás nemůže nic překvapit. Vestavné trouby s pečící automatikou nabízejí mnoho užitečných funkcí, které je dobré znát a také se podle nich rozhodovat při koupi.
V prvé řadě je nutné zdůraznit, jaký je vlastně rozdíl mezi elektronickým ovládáním a automatikou. Elektronické ovládání nastaví přesně teplotu, čas a způsob ohřevu. Automatika pečení laicky řečeno přesně ví, co s pokrmem. Zadáte pouze druh pokrmu a jeho váhu, zbytek zvládne trouba sama. Všechny trouby, které tento systém nabízí jsou charakterizovány jako multifunkční a řadí se do vyšší cenové kategorie.
Co automatika umí
Každý z výrobců používá trošku odlišný způsob nastavení programu, podobně jako je tomu například u videí, televizí apod. Trouby shodně nabízí výběr z několika přednastavených programů-receptů (až 50 programů), které kuchaře vedou krok za krokem ke zdárnému konci. Po zvolení programu nám trouba napoví, na který rošt pekáč položit, a také se sama zapne. Na displeji se objeví přibližná doba pečení a několik minut před koncem programu nás trouba zvukovým signálem upozorní, že je na čase zkontrolovat stav pečení. Není třeba se děsit toho, že začneme všichni péct na chlup stejná kuřata, protože vše programuje trouba. Každý si může uložit do paměti svůj vlastní recept nebo k pečení použít pouze elektronické nastavení teploty, způsob ohřevu a experimentovat.
Pečící sonda
Pečící sondu lze použít pouze při pečení masa a většinou také pouze profesionální kuchaři ví, jak na to. Podle teploty jádra masa lze totiž poznat, zda je již upečené. Podle doporučení a druhu masa se navolí teplota, úroveň zásuvky a druh ohřevu. Je-li dosažená požadovaná teplota jádra masa, zazní zvukový signál.
Dražší modely vestavných trub umožňují také vaření v páře – více o parních troubách v článku Parní trouba – nový způsob vaření.
Někteří výrobci nabízí také takzvané nízkoteplotní pečení, která má svůj původ ve Skandinávii. Pokrm se začíná péci na vyšší teplotu (120 – 150 st. Celsia) a poté se pozvolna dopéká při teplotě kolem 80 st. Celsia. Výsledkem je křehké, šťavnaté a maso. Nejčastěji se tento způsob používá na ryby a libové maso.
Nezapomeňte, že by s vámi měla trouba komunikovat česky, abyste později nezjistili, že vaše znalosti němčiny nejsou takové, jako za školních let a vy nezvládnete ani upéct kuře bez slovníku. Nejlevnější vestavné trouby s pečící automatikou lze pořídit přibližně za 20 tisíc korun, ty nejdražší i za 60 tisíc.
Foto: archiv firem Miele a AEG
Články s podobnou tématikou
Trendy v kuchyni - varná deska
Radost vařit
Článek byl zobrazen 8536 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Třídit odpad je nejen moderní, ale hlavně chvályhodné
Při zařizování kuchyně byste určitě neměli zapomenout na dostatek místa pro odpadky. Vzhledem ke stále více znečištěnému životnímu prostředí by dnes každá domácnost měla svůj odpad třídit. A to nejlépe rovnou hned - tedy v kuchyni.
Výběr plynové varné desky
Při pořizování nové kuchyňské varné desky stojíme před prvotním rozhodnutím. Zda-li zvolíme klasickou plynovou varnou desku nebo moderní elektrickou sklokeramickou varnou desku. Mnohdy však nemáme na výběr.
Elektrická udírna – snadné a rychlé uzení
Vůni uzeného masa odolá jen málokdo. Dnes už nemusíme složitě hledat prostory ani si vyhrazovat dostatek času na jeho přípravu. K tomu, abychom si mohli pochutnat na dobře vyuzené klobáse, šunce či rybě nám totiž poslouží domácí elektrická udírna, v níž si připravíme jakýkoliv pokrm. Je to snadné, rychlé a výsledek stojí za to!
Bez nožů se v kuchyni neobejdeme
Profesionální kuchaři si střeží své nože jako „oko v hlavě“ a spolu s originálními recepty a dovednostmi jsou součástí jejich kuchařského know-how. I méně zdatná kuchařka či kuchař si vaření bez nožů vlastně ani nedovede představit. Ovšem jde samozřejmě i o to, jaké nože používáme.
Kam s domácím odpadem aneb kupujeme odpadkový koš
I taková zdánlivá maličkost, jako je odpadkový koš, vyžaduje při nákupu přemýšlení. I on totiž může mít mnoho forem a podob.
Servírovací mísy na ovoce i vánoční pamlsky
Žádná rodinná oslava, párty ani romantický večer ve dvou se neobejde bez dobrého jídla a pití. Aby námi nabízené pochutiny vypadaly co nejlépe, je třeba je také umět naservírovat. K tomu nám slouží servírovací nádobí, které se dnes vyrábí i z opravdu netradičních materiálů, jako je třeba beton nebo filc.
Malé lednice se hodí do kanceláře nebo do jednočlenné domácnosti
Ne každý potřebuje velkou lednici a jsou naopak místa, kam se hodí spíše lednice malá – menší kanceláře, chaty, chalupy, domácnosti seniorů, jednočlenné domácnosti apod. Malá lednice má nižší spotřebu a nezabere tolik místa. Některé lze dokonce zabudovat pod kuchyňskou linku jako vestavné.
Sporák nebo trouba a varná deska?
Při rozhodování mezi sporákem a samostatnou troubou a deskou je potřeba zohlednit finanční možnosti, uspořádání kuchyně, styl vaření a také zvyklosti rodiny. Každá z variant má řadu příznivců i odpůrců. Jaké jsou jejich argumenty?