Parní trouba - nový způsob vaření
05.08.2005
V posledních několika letech se do značné míry změnil životní styl české populace, který s sebou nese i změnu stravovacích návyků. Jíme více zeleniny, ovoce, bílého masa, celozrnného pečiva a změnily se také technologické postupy přípravy pokrmů - méně smažení a více vaření v páře.
Jak vaření v páře funguje
Vaření v páře není rozhodně žádná novinka, ba naopak jej lidstvo zná již více než tisíc let. Systém vaření v páře, který používají dnešní parní trouby pochází z Číny. Princip parní trouby je velmi jednoduchý - generátor páry vytváří potřebné množství páry o teplotě 96 až 98 st. Celsia, kterou vhání do trouby. Zelenina či brambory nejsou ponořeny ve vodě, ale uloženy v misce, která může být z nerezu, plechu, keramiky nebo plastu. Lepší je používat misky perforované, protože pára může pronikat k potravině všemi směry.
Proč vařit v páře?
Jak již bylo zmíněno, potraviny vařené v páře "neleží ve vodě", a tudíž se z nich nevylučují životně důležité látky a vitamíny a minerály zůstávají zachovány. Některé potraviny si zachovají až o 50 % vitamínů než když jsou vařeny klasickým způsobem. Zelenina si rovněž zachovává svoji chuť a barvu, protože veškerá šťáva zůstává uvnitř. Hotový pokrm se potom nemusí ani příliš kořenit a solit. A ty, kteří drží dietu, jistě zajímá, že jídlo je připravováno zcela bez tuku.
V páře lze vařit prakticky vše - maso, ryby, rýži, brambory, knedlíky, zeleninu. Nejvhodnější použití je samozřejmě u příloh. Nutno ještě připomenout, že se jedná o dušení, nikoliv o pečení, a tak nám parní trouba bude celkem k ničemu, pokud si chceme udělat steak. Klasickou i parní troubu lze však velmi dobře kombinovat, například kuře lze uvařit v parní troubě a pak jej nechat dopéct v klasické troubě, aby získalo křupavou kůrčičku.
V parní troubě lze také snadno připravit celé menu, které může být při použití klasické trouby a sporáku noční můrou. A to i v případě, že se každá část (zelenina, brambory a maso) vaří jinak dlouho. Pokrm, který se vaří nejdéle, dáme do trouby jako první a další pokrmy postupně přidáváme za použití programu, který nám dá zvukový signál, kdy další chod vložit. Celé menu máme připravené včas a najednou.
A ještě jedna skvělá výhoda parní trouby - pokud ohříváme pokrmy vařené předešlý den, budou chutnat stejně, jako by byly čerstvě uvřené.
Typy parních trub a jejich údržba
Někteří výrobci nabízejí parní trouby samostatné (volně stojící nebo vestavné), jiní je kombinují s multifunkčními troubami jako tzv. konvektomaty. Vzhledem k tomu, že většina parních či kombinovaných trub spadá do cenové kategorie nad 40 000 korun, jsou vybaveny programovou automatikou, senzorovým ovládáním a množstvím užitečných funkcí.
Údržba parní trouby je velmi jednoduchá, po použití trouby stačí její prostor vytřít. Před vařením je nutné kontrolovat zásobník vody a vodu dolévat, nebo ještě lépe ji před každým vařením vyměnit. Čas od času bychom měli troubu odvápnit běžnými prostředky, zvláště pokud je voda v naší domácnosti více vápenatá.
Články s podobnou tématikou
Vybíráme vhodný odšťavovač
Zázrak jménem mikrovlnná trouba
Trendy v kuchyni - varná deska
Malý, ale šikovný
Článek byl zobrazen 25658 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Teflonové formy a formičky nejen pro velikonoční pečení
Velikonoce patří spolu s Vánoci k nejrušnějším obdobím, co se týče vaření a pečení. Téměř každá hospodyňka peče velikonočního beránka, mazanec, často i perníčky nebo jiné drobné cukroví. Skvělým pomocníkem jsou teflonové formy s nepřilnavým povrchem, které usnadní nejen přípravu, ale také úklid kuchyně po pečení.
Granitový dřez Schock je záruka spokojenosti
Není nad to, když můžeme koupit osvědčený špičkový výrobek, být spokojeni, nadšeni kvalitou i designem a přitom neutratit o moc více peněz než při koupi podobného výrobku bez tradice. Chcete-li koupit dobře granitový dřez, volte německý SCHOCK.
Elektrický nůž
Však to znáte, takové to domácí pižlání tupým nožem. Ukrojit měkký chleba nebo naporcovat čerstvé maso se rázem stane zápasem kdo s koho. Většinou boj prohrajeme a při troše štěstí se nám podaří dokonce se ani nezranit. Jak to dělají profesionální kuchaři? Ti mají špičkové nože z kvalitní oceli. Nám ulehčí práci elektrický nůž, který si hravě poradí i s nejtvrdší potravinou.
Regálové systémy na víno – víno ve sklepě musí být správně uloženo
Kvalitní víno se stalo běžnou součástí stolování nejen při slavnostních příležitostech. Takové víno ovšem vyžaduje určitou péči a správné skladování. Pokud máte vlastní sklep, místnost v suterénu, kde byste si rádi vybudovali vinotéku, budete potřebovat regály na vinné láhve a také připravit vínu ty správné podmínky. Jak na to?
Zahřejte se kávou a čajem ze stylových rychlovarných konvic
Již několik desítek let jsou nezbytnou součástí vybavení našich domácností mimo jiné i rychlovarné konvice. A je to naprosto pochopitelné. Dostaneme-li chuť na voňavou kávu anebo povzbuzující čaj, proč čekat čtvrt hodiny, než voda na plynovém vařič začne pobublávat, když v rychlovarné konvici je uvaření vody otázkou několika vteřin.
Uspořádání kuchyňské linky, skříněk a šuplíků
Kuchyně je centrem každé domácnosti, a ač se vám to možná nezdá, trávíme v ní více času, než v kterékoliv jiné místnosti v domě. Aby dokonale sloužila svému účelu, je důležité především funkčně zařídit kuchyňskou linku. Nemluvíme jen o sporáku, troubě a pracovní desce, důležité je rovněž uspořádání skříněk a přístup do úložných prostor.
Chladič na víno a šampaňské se bude hodit nejen o vánočních svátcích
Správná teplota je při podávání vína poměrně zásadní záležitostí. Pokud je příliš nízká, nebo naopak příliš vysoká, dokáže znehodnotit chuť i jinak znamenitého vína. Na chlazení vína existuje řada pomocníků – chladící nádoby, návleky, obaly i elektrické chladiče. Oslavy Silvestra se blíží a na nich by správně vychlazené víno či šampus rozhodně neměl chybět.
Vaříme v páře
Také vás od vašeho úmyslu přejít na zdravou výživu pokaždé odradí složitost přípravy „zaručeně“ zdravých jídel a ani představa pohanky, tofu a dalších sójových náhražek vás nikterak neláká? Zkuste to jinak. Jezte to, co jste byli zvyklí doposud, jen si jídlo namísto v oleji připravte v páře. Uvidíte, že nic neztratí ze své chuti a vy se přitom neprohřešíte proti zásadám zdravého stravování.